Upoznajmo se: CEO

Poštovani posetioci,

želeći da vam približimo našu kompaniju:  istorijat,  način rada, razmišljanja, uverenja, tehnologije koje koristimo i projekte na kojima radimo, intervjuisali smo naše kolege, od studenata na praksi, do senior developera i menadžera i preneli vam njihove odgovore kako biste lakše zamisliti kako izgleda raditi kod nas.

Ukoliko želite da saznate još više o nama, možete stupiti u  kontakt sa nama putem maila ili LinkedIna.

Dragan Majkić, CEO:

Možete li nam reći nešto o kompaniji?

Kompanija ComData je osnovana 1992. godine, u vreme kada se kompjuter sa 486 procesorom na 50MHz, sa 8 MB memorije i hard diskom od 120 MB smatrao za poslednju reč tehnike. U to vreme, a ovo govorim zbog senior developera koji se toga sećaju, bile su popularne igrice Mortal Combat, Wolfenstein 3D i Dune II, prikazivao se film Terminator 2, koji je u to vreme bio vrhunac upotrebe CGI, itd.

Ove godine slavimo 25 godina rada. Od samog osnivanja pa sve do danas kompanija se bavi isključivo i samo razvojem softvera, a nikad, pa ni u najtežim vremenima nismo se bavili “šrafciger industrijom.”

Naša najveća vrednost, pored naših radnika, jeste naše ogromno iskustvo u projektovanju i programiranju kao i organizacioni model našeg poslovanja.

Centralna tema i fokus našeg planiranja i rada je naš radnik i njegovo stručno usavršavanje i osposobljavanje.

Ovo postižemo kroz više različitih aktivnosti: treninzi i stručne obuke, odlasci na stručna predavanja i događaje, pretplata na komercijalne portale za učenje kao i rad na veoma zahtevnim projektima koja uključuju korišćenje najsavremenijih tehnologija i alata u timu veoma iskusnih članova profesionalaca, koji poseduju različite ekspertize i znanja.

U kompaniji imamo kako interne tako i eksterne treninge i obuke, koje su veoma ciljane i na vrlo visokom nivou.

Dovodimo veoma iskusne konsultante, iz zemlje i inostranstva, sa različitim ekspertizama koji nam drže predavanja sa veoma specifičnim temama. Želja nam je da se naši ljudi upoznaju i sa drugačijim načinom rešavanja i razmišljanja pri rešavanju poznatih problema. 

Pored toga, želimo da svi naši radnici budu veoma dobro upoznati sa objektno orijentisanim principima programiranja, tzv. clean kodom, coding standardima, design patternima.

Pretplaćeni smo na komercijalne portale za učenje iz oblasti ICT-a, što naši radnici konstantno koriste za podizanje svog znanja.

Radimo isključivo na razvoju novog softera za potrebe industrije, koristeći najnovije tehnologije i alate.

Na sugestiju i uz podršku naših inostranih partnera od sledeće godine počinjemo sa razvojem softvera u nekoliko za nas novih oblasti na kojima do sada nismo radili.

To su embeded razvoj, IoT, Data Science i Machine learning, kao i SAP-ABAP razvoj. Trenutno smo u procesu traženja programera za pomenute oblasti. Ono što je veoma bitno reći jeste da se radi o zajedničkom razvoju novih aplikacija za industrijsku potrebu sa našim inostranim partnerima i njihovim timovima, koji u datim oblastima imaju veliko iskustvo i komercijalna rešenja.

Ukoliko ste ambiciozni, željni istraživanja i novih  znanja, ComData je sigurno kompanija koja Vam to može obezbediti, jer se bavimo razvojem komercijalnog i industrijskog softvera već 25 godina.

Koje tehnologije se najviše koriste?

ComData se orijentisala na visoko kvalitetna rešenja za industriju, i zbog toga tražimo iskusne Medium i Senior developere, koji mogu brzo da uđu u materiju i koji vole i znaju da rešavaju probleme. U timu ćete uvek raditi sa više Senior i Medium developera, i često biti u prilici da putujete u zemlje zapadne Evrope kako biste usvojili poslovnu logiku i standarde partnera.

Od programskih jezika oslanjamo se na C#, ASP.Net, XAMARIN, Java, JS, Angular, TypeScript i C++.  Sve više i više naših projekata je orijentisano ka Cloud i Mobilnim rešenjima.

Svakako da menadžment kompanije u zamahu uzima veliki deo vremena, ali znamo da se i dalje bavite programiranjem. Recite nam šta je za vas bio najveći programerski izazov, a šta Vam je donelo najveće zadovoljstvo?

Programiranje je veoma interesantan i dinamičan posao tako da je tu bilo dosta izazova ali i teških trenutaka. Nije bilo lako baviti se razvojem softvera 90-tih godina u Srbiji i sigurno naš najveći uspeh je što smo opstali i ne samo opstali već se mi konstantno razvijamo, rastemo i učimo. 

Kakve projekte nudite u sledećem periodu?

ComData trenutno radi nekoliko velikih projekata za sopstvene i potrebe inostranih partnera.

Oni uključuju razvoj Cloud i Mobilnih aplikacija za poslovanje velikih sistema, Industrijska i poslovna rešenja za automobilsku, pomorsku i avio industriju; ali i ono na šta smo posebno ponosni je razvoj Industry 4.0 rešenja koja uključuju Industrijsku primenu najnovijih mašina o kojima ne možemo puno da pričamo. Kao što sam već rekao, uskoro krećemo sa Embedded rešenjima a počev od sledeće godine i sa Internet of Things, Machine Learning i Data science projektima.

Gde vidite kompaniju za 5 godina?

Trudićemo se da ostanemo u fokusu, u stalnom kontaktu sa najnovijim tehnologijama, kako bismo bili interesantni kako poslovnim partnerima tako i svojim zaposlenima. Učenje i usavršavanje će i dalje biti naš fokus rada.

Internet of Things, Embedded rešenja, DataScience i Machine Learning će dobijati sve veću ulogu u našem poslovanju, ali i rad na velikim industrijskim rešenjima poput baza podataka, Web aplikacija, CRM, Cloud i Mobilnih rešenja.

Naši planovi su veoma ambiciozni i za realizaciju tih planova nam trebaju dodatni kapaciteti, tražimo nove ljude, ambiciozne, timski orijentisane, ljude željne znanja i novih izazova.

Senior i Medium developeri čine većinu našeg developerskog tima, vrsni stručnjaci u onome čime se bave, i raditi sa njima je odlična prilika za razvoj i napredovanje, čak iako ste i sami veoma iskusan developer; ali najvažniji je osećaj zajedništva, a to se za razliku od neke nove tehnologije, ne uči.

Očekujemo da nam se jave iskusni programeri, i nijedan mail neće ostati bez odgovora.

Programeri koji zadovoljavaju uslove konkursa, ili koji imaju neku specifičnu kombinaciju sposobnosti koji nisu navedeni u oglasu ali su nam interesantni za buduće projekte, biće kontaktirani i intervjuisani u terminu koji njima odgovara.

Ako utvrdimo da nam se vizije i ekspertize poklapaju, svaki kandidat će dobiti test projekat za proveru stručnih znanja i nakon toga će se razgovarati o poslovnoj ponudi.

Na našem konkursu ne treba da Vam bude cilj da pobedite druge, jer je konkurs stalno otvoren i uvek ima posla za onoga ko hoće da radi, već da pokažete da posedujete ekspertize koje nam trebaju, da znate da rešavate probleme i da ćete se dobro uklopiti sa vašim kolegama.