Pogonsko knjigovodstvo - Klasa 9

Pogonsko knjigovodstvo ( u daljem: POGK) je poseban modul i sastavni deo naseg ERP sistema.

POGK je analitika konta 950 - Nosioci troskova, kao sto je robno knjigovodstvo, analitika konta 101 - Materijal, 102 - Rezerni delovi i ostalih, kao sto je knjigovodstvo osnovnih sredstava, analitika konta 022 - Gradjevinski objekti, 023 - Postrojenja i oprema i ostalih.

POGK daje neophodne podatke za izradu zavrsnog racuna, i to: vrednost nedovrsene proizvodnje, procita se sa kartica, i stvarne cene kostanja gotovih proizvoda, na koje se, preko odstupanja, svode cene po kojima se vode gotovi proizvodi (planske cene kostanja), u skladu sa MSFI.

Kartica POGK se sastoji iz dva elementa: mesta troska (MT) i nosioca troska (NT).

MT su organizacioni i/ili funkcionalni delovi pravnog lica. NT su gotovi proizvodi kao glavni nosioci troskova i ostali privremeni nosioci troskova, koji se, na kraju godine, automatski, na osnovu unapred definisanih kljuceva, prenose na glavne nosioce troskova.

POGK je povezan sa ostalim knjigovodstvima, robnim, finansijskim, osnovnim sredstvima, obracunom zarada, i najveci broj promena se automatski prenosi iz navedenih knjigovodstava. Ostali podaci se unose.

Koriscenje POGK eliminise potrebu da se vodi vise od jednog konta u okviru sintetike 950, jer se sve neophodno za podatke za izradu zavrsnog racuna (kalkulacije) nalazi u POGK.

Po nasem misljenju POGK se moze primeniti u svim proizvodnim i usluznim delatnostima.